Ученици учиха как да защитават правата си

0
27
deca_sad-obrasovatelna_programa48

Как да защитават правата си научиха десетокласници от Английската гимназия при срещата си със съдия Николинка Чокоева от Окръжен съд – Русе.

Срещата бе в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Децата научиха кои са институциите, към които могат да се обърнат, в случаите когато са застрашени или нарушени техните права и законни интереси. Съдия Чокоева обясни на младежите основните видове дела и особеностите на гражданския, наказателния и административния процес.

Втората част на лекцията беше посветена на непълнолетните жертви и извършители на престъпления и на това как учениците да се предпазят да не станат жертва на престъпление. Младежите бяха запознати с най-често извършваните престъпления – кражби, грабежи, телесни повреди, сексуални престъпления, престъпления, свързани с наркотични вещества. Коментирани бяха и киберпрестъпления, с оглед огромното значението на интернет и социалните мрежи в съвременното ни общество.

Четвъртокласници от СУ „Възраждане“ пък се запознаха с принципа за разделение на властите, функциите и ролята на съдебната власт, някои от най-често извършваните престъпления. Прокурор Радослав Градев обясни на учениците как протича разследването на престъплението и стъпка по стъпка описа действията, които извършват разследващите органи и прокурора.

Съдия Александър Иванов пък им разказа как протича разглеждането на делото в съдебната фаза, кои са страните в това производство, каква е ролята на свидетелите и какво е значението на присъдата, която произнася съдът.

Особено внимание беше отделено на компютърните престъпления, с оглед огромното значение на интернета и социалните мрежи в днешно време. Магистратите на няколко пъти обърнаха внимание на децата да внимават, когато контактуват в социалните мрежи, защото не знаят кой всъщност стои зад дадена снимка и профил; да не споделят лична информация за тях и семействата им; да не се доверяват на непознати хора;