Художниците в Русе разказват за любовта, виното и българските традиции

0

„Любов, вино и традиции“ е обединяващата идея в първата за годината обща изложба на Дружеството на русенските художници, която е подредена в малката галерия на „Борисова“ 6. . Експозицията може да бъде разгледана до 23-и февруари.

Изложбата се реализира за шеста поредна година и е посветена на 14 февруари – денят, в който еклектично се преплитат стари земеделски вярвания и християнска култура, обединени в образа на Трифон Зарезан и изразени чрез символа на виното. Отзвук намира и едно своеобразно тържество на любовта, навлязло от католицизма.

Свои творби представят 30 автори. Повечето от картините са тематични и те не са показвани досега. Изложени са около 150 платна, като преобладава живописта. Акцент е поставен предимно върху натюрморта и фигуралните композиции, но на практика са застъпени и редица други жанрове. представя и много пейзажи, изобразяващи старите български къщи, както и портрети на жени – най-вече лазарки и нестинарки. Сред методите, на които са заложили художниците, са сух и маслен пастел, акварел, темперни, маслени и акрилни бои.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук