„Хватки“ с кворума дават шанс за правителство на малцинството

0

Дни преди президентът Радев да връчи третия мандат, все по актуален става въпросът за т.н. „правителство на малцинството“. Според конституционалисти, „хватки“ с кворума могат да дадат шанс за съставяне на такова правителство.

Според тях, с подобни „хватки“ партиите може да не помогнат за съставяне на правителство, но също така и да не пречат. Единственото, което се изисква за да заработи схемата е, в пленарната зала да има не по-малко от 121 депутати, за да може да започне заседанието.

Ако на заседанието, на което ще бъде гласуван съставът на правителството, има 121 депутати, а останалите са в кафенето, нищо не пречи гласуването да бъде проведено. За да бъде избрано правителство е необходимо обикновено мнозинство – т.е. половината от гласовете на присъстващите плюс един. Това означава, че правителство може да бъде избрано с гласовете на 61 депутати. Няма значение как – „против“ или „въздържал се“ са гласували останалите.

Прецедент в това отношение в най-новата ни политическа история има. Досега в страната е имало две правителства на малцинството – на Филип Димитров през 1991 г., което беше подкрепено от 110 депутати, и на Бойко Борисов от 2009 т., което разполагаше със 117 гласа.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили