Петков: Канада ме уведоми, че вече не съм неин гражданин

0
Кирил Петков, Снимка: БГНЕС

Икономическият министър Кирил Петков е получил уведомление от Канада, че е вече не е неин гражданин. Това обяви самият той в съобщение до медиите.

Петков показа и копие от документа, с който се е отказал от гражданството си. Заявлението е подадено на 21 април 2021 г. – три седмици преди да бъде назначен на поста.

Дори и да е канадски гражданин, решенията на Кирил Петков няма да се отменят

„Миналия петък получих потвърждение, че не съм гражданин на Канада. Канадските власти ме уведомиха, че документите, удостоверяващи този факт, са изпратени към Посолството на Канада в Румъния, от където могат да бъдат взети от мен. С това смятам за приключени всички спекулации и дебати относно двойното ми гражданство. България е моята родина и аз, както и досега, ще продължа да защитавам интересите на всички честни български граждани“, заяви той.

Според Радев Кирил Петков е атакуван от корупционери

Въпросът с двойното гражданство на Петков стана актуален след като от ИТН попитаха дали той има и канадски паспорт. Министърът обясни, че е придобил гражданство на 14-годишна възраст, тъй като родителите му живеели там.

ГЕРБ сезираха Конституционния съд (КС) и поискаха президентският указ за назначаване на служебното правителство да бъде обявен за противоконституционен, защото за министър може да бъде назначаван само български гражданин. Все още няма произнасяне.

Най-добрата агенция за подбор на персонал