И САЩ скочиха срещу Радев заради изказването за Крим

0

„Съединените щати са дълбоко загрижени от изявленията на президента на България Румен Радев, в които той определя Крим като „руски“. Това е записано в изявление на посолството на САЩ у нас. Оттам допълват, че позицията им заедно с тези на Г-7, ЕС и НАТО винаги е била, че Крим е част от Украйна въпреки анексирането от страна на Русия.

„Всички ние, в това число и България, декларирахме на Срещата на върха по Кримската платформа през август, че Крим е неотделима част от Украйна и че ние не признаваме и няма да признаем руските опити да легитимират незаконното завземане и окупацията на полуострова. През последните няколко дни ние изразихме нашето дълбоко безпокойство пред българските власти, както във Вашингтон, така и в София“, пишат още от посолството.

Изказването си Радев направи по време на дебата с Анастас Герджиков миналия четвъртък. На въпрос чий е Крим президентът отговори:

„Крим е руски, какъв да е“.

Украйна скочи заради изказването на Радев за Крим

Още на следващия ден от украинската страна реагира, заявявайки, че отношението на Радев е некоректно и неприемливо. Българския посланик в Украйна бе привикан заради думите на президента.

След започналия скандал Радев обясни, че анексията на Крим била незаконна, но в политиката имало реалности и в момента полуостровът бил руски.