И свинекомплексът в Бръшлен пламна!

0
Вирусът на африканска чума порази и свинекомплекса

Вирусът на африканска чума порази и свинекомплекса в село Бръшлен. Неприятната новина съобщи Александра Митева, началник отдел „Здравеопазване на животни” в Българската агенция по безопасност на храните. По думите й, резултатите от пробите са излезли вчера и са дали положителен резултат. И там, както в свинекомплекса в с. Николово предстои умъртвяване на всички животни. Отглежданите в Бръшлен животни са доста повече – 40 000.

Вече се организира тежка техника и се оглеждат местата за загробване на прасетата. От вчера се проследява всяко едно движение в последните 35 дни – кое прасе къде е отишло, в кои кланици, колко броя заклани животни има и субпродуктите от тях и къде са отишли. Това, което е на територията на кланиците, може или да премине високотермична преработка, която унищожава вируса, или месото трябва да се унищожи.

Към днешна дата огнищата в страната са 19, уточни Александра Митева.

Както ТВН вече съобщи, вчера областният управител на Област Русе Галин Григоров издаде заповед за обявяване на бедствено положение в региона. Днес това е сторил и колегата му от Плевен Мирослав Петров. Причината са установените огнища на болестта африканска чума по свинете в честни стопанства в общините Гулянци, Никопол, Левски и Белене. Бедственото положение влиза в сила от днес и ще продължи до 31 юли, като срокът при необходимост може да бъде удължен.

В Русе в момента се провежда заседание на областната епизоотична комисия. Очаква се на нея да бъдат обявени мерките, които ще се предприемат.