И в Разград обявиха бедствено положение заради африканската чума

0
проверки за укрити прасета в задните дворове

И в Разград обявиха бедствено положение заради африканската чума, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в лудогорския град. Със своя заповед областният управител на Гюнай Хюсмен обяви бедствено положение поради реалната опасност от възникване на огнища на африканска чума по свинете в региона. Бедственото положение в Разградска област влиза в сила от днес и продължава до 30 юли включително.

Със заповедта се забранява достъпа на дървосекачи, на хора, които събират трюфели, гъби, билки и други горски продукти, тъй като могат да се превърнат в евентуални преносители на заболяването.

„Обстановката се усложнява, регионът е в окото на бурята, около нас вече има огнища в Русенско, Търговищко и Силистренско, това е достатъчно тревожен сигнал, за да вземем спешни мерси и да сме адекватни към ситуацията, която може да се промени във всеки момент. Затова събрах Областния щаб при бедствия и аварии да съгласуваме необходимите решения и мерки.“ – заяви г-н Хюсмен.

Съвместните проверки на ветеринари и полиция по имоти с информация за наличие на нерегламентирано отглеждане на прасета от типа „заден двор“ стартират от община Исперих, целта е унищожаване на нерегистрираните животни.