Идват най-горещите дни за годината

0
Чудесно време за почивка

Това прогнозират синоптиците от НИМХ при БАН. Тогава се очаква на много места температурите да надскочат 40 градуса.

Днес ще е слънчево, около и след обяд на отделни места ще се развива купеста облачност и ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Ще остане горещо с максимални температури между 33° и 38°.

Над Черноморието ще е слънчево с увеличение на облачността в следобедните часове. На отделни места, главно по северното крайбрежие със слаби превалявания и гръмотевици. Максимални температури 31°-34°, температура на морската вода 25°-27°

От вторник живакът в термометрите ще започне да се покачва и на много места, най-вече в сряда, ще надхвърли 40-ото деление. Топлата вълна залива не само нашата страна, но и почти цяла Южна Европа. В края на седмицата се очаква леко захлаждане и максималните температури ще паднат до 32 – 33 градуса.

С оглед очакваните горещини лекарите препоръчват на възрастните хора да не излизат от вкъщи в най-топлите дни в часовете между 12 и 18 ч. Малките деца с тегло под 12 кг също не бива да напускат домовете си.

„Сянката не е спасение, защото в горещините може да получиш топлинен удар, дори да си скрил под някое дърво“, съветват лекарите. Пиенето на много вода, носенето на светли дрехи и избягването на физически натоварвания са задължителни в жегите.