ИКТ секторът може да бъде водеща индустрия във Варна

0

Бизнесът трябва да усети възможностите си за изява и да разшири амбициите си за растеж, каза още министър Стойчева на среща с представители на ИКТ Клъстер-Варна

Министърът на иновациите и растежа, Милена Стойчева, проведе среща с представители на ИКТ Клъстер – Варна, където обсъдиха възможностите за развитие на ИКТ сектора във Варна. Една от основните цели е изграждането на интегриран подход за създаване и задържане на кадри, като се подкрепят работниците от средно към висше образование и тяхното влизане на пазара на труда. Министърът представи възможностите за подкрепа от структурните фондове на ЕС и визията на Министерството на иновациите и растежа за развитие на сектора.

Целта е България да се развива като дестинация, създаваща висока добавена стойност чрез инвестиции в човешки и интелектуален капитал. Министърът подчерта важността на развитието на стартъпите и предприемаческата екосистема, както и комбинацията между финансовите и нефинансовите ресурси на Министерството на иновациите и растежа, с които България може да се превърне в нов играч в региона и Европа. Освен това, тя подчерта необходимостта от въвеждане на по-бързи механизми за подкрепа на стартъпите.

Министърът Стойчева посочи, че Министерството подкрепя българските фирми с всички възможни ресурси, включително чрез европейски програми, за които отговаря. Тя спомена стартирането на процедури по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 и „Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027. Отбеляза, че по Плана за възстановяване и устойчивост са одобрени за финансиране 1599 фирми от цялата страна, като 168 от тях са от Област Варна и ще получат общо 3.2 млн. лв. за различни проекти в областта на ИКТ.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук