Създадават работна група за медийна среда и достъп до информация

0

Представители на държавни институции, медии и професионални магистратски организации се присъединяват към работна група за медийна среда и достъп до информация. Това беше обявено по време на заседанието на Съвета за върховенство на правото, проведено в Министерството на правосъдието.

Министърът на правосъдието Атанас Славов представи концепцията за политиката за свобода на медиите, плурализма и защита от стратегически съдебни производства, насочени срещу участието на обществеността (SLAPP дела). Предвиждат се промени в Гражданския процесуален кодекс, за да се включат SLAPP делата сред бързите производства, както и възможност за прекратяване на неоснователни искове срещу медии и НПО на ранен етап. В концепцията се акцентира и върху изсветляване на медийната собственост и прозрачност на държавното финансиране чрез реклама.

Министър Славов обеща да изрази негативно становище относно предложените изменения в Закона за достъп до обществена информация. Той посочи намерението да се изпълнят препоръките на ЕК, въпреки затрудненията, и изрази надежда, че предстоящият Доклад на ЕК за върховенството на правото за България ще отчете стъпките, предприети в страната.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук