Илия Стоилов напуснал страната легално, нямал забрана да пътува

0
50
Стоилов напуснал страната легално

Илия Стоилов, братът на русенския депутат от БСП Георги Стоилов напуснал страната легално, тъй като не е имал забрана за напускане на страната.
Това заяви министърът на вътрешните работи в оставка Валентин Радев пред депутатите в парламента. Той и главният прокурор Сотир Цацаров бяха извикани в парламента, за да информират депутатите по казуса с брата на червения депутат. По думите му, Илия Стоилов е напуснал страната на 6 септември.
На 29 август Специализираният наказателен съд е изменил мярката за неотклонение на Стоилов от “задържане под стража“ в “подписка“, поясни Стоил Цацаров. По закон той е бил  освободен от съда незабавно, тъй като нямал предишни провинения и при поискване за промяна на задържането, то се прави незабавно.
“Специализираната прокуратура е подала протест срещу определението на Специализирания наказателен съд. Протестът е разгледан на 11 септември на закрито заседание. Определението на съда е било отменено като неправилно и е постановена отново най-тежката мярка “задържане под стража”, каза още главният прокурор. Тогава станало ясно, че Стоилов го няма, тъй като не бил открит на адреса си в Русе.
Той допълни, че прокуратурата има данни за колата, с която Илия Стоилов е напуснал страната, за придружаващото го лице и целта на пътуването. Той обаче отказа да дава повече подробности заради следствената тайна. Не каза и защо прокуратурата не е искала или наложила забрана на Стоилов да напуска страната.
По думите на депутата Георги Стоилов пред ТВН, брат му заминал за Чехия на лечение, тъй като имал здравословни проблеми.
Според председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък, братът на червения депутат е напуснал страната с огромна сума пари.
Според юристи, въпреки че не е имал официална забрана да напуска страната, Илия Стоилов е извършил закононарушение, тъй като според чл. 60 ал. 1 от НПК, при налагане на мярка за неотклонение „Подписка“, обвиняемият поема задължение да не напуска местоживеенето си без разрешение на съответния орган.