„на трупчета“.

Имаш високо кръвно – вдигаш книжката „на трупчета“

Автор:
4 дек. , 2017  

Хипертониците с опасно високи стойности на кръвното налягане, които не се лекуват и могат да получат мозъчен удар, ще трябва да вдигнат шофьорските си книжки „на трупчета“.

На тях, както и на претърпелите инсулт и инфаркт, ще се правят основни контролни лекарски прегледи, както техническите на автомобилите, ако искат да карат колите си. Откажат ли или състоянието им покаже, че е рисково, ще им се взимат шофьорските книжки.

Тези рестрикции се предвиждат в проект за промени на Наредбата за изискванията за физическа годност на водачите на МПС, публикуван за обществено обсъждане. Ако бъдат приети, строгите изисквания и забрани ще влязат в сила от 2018 г.

Диабетно болните ще могат да управляват моторно превозно средство, само ако медицинските прегледи гарантират посредством удостоверение от ендокринолог, че състоянието им позволява шофиране. Няма да се издават и подновяват шофьорски книжки на диабетици, които получават хипогликемии, изразяващи се в сериозно понижение на кръвната захар.

Предвижда се и забраняване на шофирането на хора с тежки сърдечни операции, на които са имплантирани медицински устройства, включително и изкуствено сърце. На оперираните след инсулт и с изкуствена сърдечна клапа ще се издават шофьорски книжки, но след обстоен преглед от лекарска комисия.

Очакваният резултат от прилагането на наредбата е свързан с намаляване на пътнотранспортните произшествия и намаляване на броя на загиналите и инвалидизирани хора в резултат на катастрофи. Това посочват от здравното министерство в мотивите си за промени на наредбата и уточняват, че го правят по силата на европейска директива.Comments are closed.