Зимна приказка, по мотиви от „Замръзналото кралство“ пресъздават на Ледения фест

0
Зимна приказка, по мотиви от „Замръзналото кралство“

Зимна приказка, по мотиви от „Замръзналото кралство“, ще бъде темата на фестивала на ледените фигури „Русе Айс фест“, съобщи директорът на общинската дирекция „Хуманитарни дейности“ в Русе Ирена Петрова.  Участие в тазгодишното, четвърто издание на фестивала ще вземат десет скулптори от шест държави. Началото ще бъде поставено на 15 декември тази година.

През тази година един от световните фестивали в Берлин е променил своите дати и е навлязъл в датите на русенския. Скулптори, които са искали да участват в русенския, ще го сторят и ще дойдат направо от Берлин, въпреки малкото време за работа с леда тук. Те ще свършат до Бъдни вечер, а кураторите ще приключат на 26-и декември. Експозицията ще се открие на 23-ти, когато ще бъде церемонията на награждаването, каза още Ирена Петрова.

Скулпторите ще творят на тема „Зимна приказка в Русе“ в специална мобилна зала с леден генератор, в която фигурите да се запазят дълго време. Те започват работа на 15 декември на закрито в специално пригоденото помещение до хотел „Дунав плаза“.

Във вечерните часове работата им ще може да се наблюдава и от разположен пред залата голям видео екран. Публиката ще види леден карвинг на живо, а паралелно с това ще работи в продължение на 2 месеца и леден бар. Подготвена е атрактивна артистична програма.

„Русе Айс фест“ е част от традиционния Коледно-новогодишен фестивал на общината, чието официално откриване ще бъде поставено със запалването на светлините на 13-метровата елха в центъра на града.