Имоти в чужбина има, нарушения – не. 38 магистрати и политици са проверени

0
Снимка: Unsplash

38 магистрати и политици с имоти в чужбина са проверявани, съобщи прокуратурата. Нарушения не са открити, имуществото е декларирано по надлежния ред.

Резултати от проверката бяха обявени две години след започването й и едва когато вътрешният министър Бойко Рашков заплаши, че сам ще обяви имената на проверяващите. Според него сред тях има и прокурор с инициали И.Г.

Имената на проверяваните остават тайна, защото иначе ще се наруши законът, твърди прокуратурата. Оттам уточняват, че са  проверявани са общо 38 души – 27 магистрати, сред които 17 съдии, петима прокурори и петима следователи, както и по двама депутати, зам.-министри и председатели на общински съвети, един кмет и четирима зам.-кметове

Проверката започва през май 2019 г. по искане на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Съмнението е, че хората не са декларирали банкови сметки, имоти и участия в компании. Подозира се, че може да ги притежават чрез подстваени лица.

Основа на проверките са две справки от ДАНС с класифицирана информация, постъпили в прокуратурата през лятото на 2019 г. Според прокуратурата обаче данните били непотвърдени и затова се наложило събиране на допълнителни. Били възложени проверки на НАП и на антикорупционната комисия КПКОНПИ.

„Органите по приходите не са установили несъответствия и предпоставки за предприемане на последващи контролни действия, като е изяснен и законният произход на средствата. В резултат на предприетите процесуални действия и събраните доказателства в хода на възложените данъчни проверки органите по приходите са констатирали, че липсват нарушения на данъчното и осигурителното законодателство от страна на проверяваните лица“, пише прокуратурата.

Преди Рашков да заговори за списъка, това бе една от най-големите тайни на държавното обвинение. Той се усъмни, че събраната информация се използва за натиск върху определени хора.

В отговор бившият главен прокурор Цацаров заяви, че в началото на проверката е имало само „оперативна информация“ за проверяваните лица.

„С оперативна информация доказване по НПК не се прави. Именно събирането на доказателства в потвърждение или оборване на оперативната информация е причината, поради която според мен част от проверките продължават още. Всичко друго е пълна спекула и демагогия. А от това до компроматите крачката е само една“, заяви той.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили