Индия има проблем с кравите

0
80
Индия има проблем с кравите

Голям проблем за Индия, който придобива сериозни икономически и политически измерения, се оказват кравите, пише Bloomberg. Броят на  бездомните крави, които се разхождат в градовете и селата рязко се е увеличил и те са се превърнали в заплаха. Фермерите са принудени да остават на полето, за да предпазват културите си от набезите на гладните животни.

Индийските земеделски стопани държат едрия рогат добитък, който вече е излишен в земеделието заради производството на мляко, сирене и масло, но не биха наранили или убили крава, особено за храна.

Проблемът се е разраснал до степен, в която кравите са се превърнали в заплаха, а основният виновник за това според фермерите е индуистко-националистическото правителство на премиера Нарендра Моди. Същият, заради когото на годишния индийски научен конгрес доктор К. Ж. Кришнан от Университета в южния щат Тамил Наду каза съвсем сериозно: „теориите за гравитацията на Исак Нютон и Алберт Айнщайн са погрешни, а единственото правилно решение е гравитационните вълни да бъдат наименувани на индийския премиер Нарендра Моди“.

Въпросът за едрия рогат добитък и ниските цени на земеделските стопанства са основни причини за разочарованието на фермерите от партията на премиера. А мюсюлманските страни прекъснаха търговията с крави и дори с бикове, които не се считат за свещени заради множество кампании срещу камиони, пренасящи добитък.

Индийските фермери смятат, че правителството трябва да изгради повече приюти за крави и да позволи на търговците на едър рогат добитък да се занимават с животни без страх от нападение.

Увеличената цена на фуражите през последната година направи така, че повечето земеделски производители да не могат да си позволят да задържат крави, след като те престанат да произвеждат мляко. Индия е най-големият производител на мляко в света, но всяка година около 3 милиона крави стават непродуктивни. В миналото фермерите индуисти са продавали непродуктивните крави на мюсюлмански търговци и около 2 милиона от тях свършваха в Бангладеш за месо и кожа. Но сега търговията е задушена от репресиите на правителството, казват представители на търговията и индустрията.

Всичко това доведе до изоставянето на много непродуктивни говеда. Правителството не успя да построи нови приюти, оставяйки нарастващ брой бездомни животни, които се хранят с култури или дори с боклуци.

Близо 85% от индийските фермери притежават по-малко от 2 хектара (5 акра) земя, така че дори и сравнително малка повредена площ има голямо влияние върху техния поминък. Така инвестициите им биват унищожени от гладния бездомен добитък. Някои фермери използват бодлива тел, за да спрат животните, но това излиза скъпо.

„Правителството очевидно не е помислило за алтернативи, преди да въведе мерките. Като индуси, ние третираме кравите като свещени, но тези неоправдани мерки затрудняват икономиката и земеделието“, казва фермерът Дипак Чодхари, който отглежда пшеница в покрайнините на Матхура, считан за родното място на индуисткия бог Кришна.

Правителството предостави известно облекчение миналата седмица, обявявайки програма за хуманно отношение към кравата на стойност 7,5 милиарда рупии (104,6 милиона долара) за годината, започваща през април.