Инвестиции от над 1,5 млрд. евро за „зелени“ проекти в транспортния сектор

0

Над 1,5 млрд. евро са инвестициите по Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027, които ще финансират различни видове екологичен транспорт в България. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков в своето изказване днес във форума „Green Week 2023: Зеленият преход в страните от Централна и Източна Европа 2023″.

Министър Гвоздейков посочи, че 80% от общия бюджет на програмата включва проекти, които са в изпълнение на зелените политики, и уточни, че минималното изискване е 30%. Транспортният министър допълни, че до 2026 г. по НПВУ трябва да е приключило обновяването на железопътния подвижен състав. „По релсите тогава ще се движат нови и модерни влакове, което ще направи железопътния транспорт по-удобен, по-привлекателен и много по-екологичен“, категоричен бе той.

„Над 600 млн. евро ще бъдат вложени в проекти за развитие на железопътната инфраструктура в страната само по Програма „Транспортна свързаност“, а още над 1 млрд. лева са средствата по Плана за възстановяване и устойчивост“, подчерта още министър Гвоздейков.  Той представи и проект за изграждане на зарядни станции по пътищата и в пристанищата на стойност 40 млн. евро. От думите му стана ясно, че към момента се работи за изясняване на всички параметри и условия на проекта.

„В мое лице имате сериозен застъпник на политиката за зелен преход и вярвам, че това ще си проличи и от всички мои действия занапред“, каза още Гвоздейков.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук