Изложба с рисунки на деца-бежанци оживя с красиви пейзажи и приказни герои

0

Красиви пейзажи, сгради и приказни герои оживяха в изложба от рисунки на деца-бежанци, която беше открита в Народното събрание по повод Световния ден на бежанеца – 20 юни.

Красиви пейзажи, сгради и приказни герои оживяват в изложба в Народното събрание с рисунки на деца, търсещи международна закрила в България. На представянето на експозицията „С надежда, далеч от дома“, организирана от Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет по повод Световния ден на бежанеца – 20 юни, присъстваха народни представители, представители на държавни институции, международни и неправителствени организации.

Председателят на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет Мариана Тошева отбеляза, че усилията на агенцията са насочени към това България да бъде мястото, в което хората, търсещи международна закрила, да се чувстват като в свой дом. Тя изрази благодарност към всички български институции и партньорите на Държавна агенция за бежанците от международни и неправителствени организации, за помощта, която й оказват в грижата за бежанците, потърсили закрила в България.

През 2022 г. в България закрила са потърсили повече от 3000 непридружени и непълнолетни деца, отбеляза Мариана Тошева. Това е тревожна тенденция, която, за съжаление, продължава и през 2023 г., посочи тя и уточни, че за всеки различен случай се търси възможност, в съответствие с най-добрия интерес на детето, да се направи така, че то да се чувства обгрижено, да има достъп до образование и да продължи живота си по най-добрия начин.

Благодаря, че сте днес тук, за да покажете солидарността си с милионите хора по света, които са били принудени да бягат от война, насилие и преследване, обърна се към присъстващите представителят на Върховния комисариат за бежанците на ООН за България Седа Кузуджу. България е домакин на десетки хиляди бежанци от Украйна, Сирия, Афганистан и други страни, някои са тук от десетилетия, много други са пристигнали само през последната година, отбеляза тя. Всички те идват с надежда и го виждаме тук в рисунките на децата, надежда да обезпечат семействата си, да дадат образование на децата си, да живеят на безопасно място и с приветлива общност, допълни Седа Кузуджу.

На откриването на изложбата на представителя на Върховния комисариат за бежанците на ООН за България Седа Кузуджу беше връчен почетен плакет на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет като израз на признание за 30-годишното партньорство между агенцията и комисариата.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук