Историци искат връщане старото име на Шипка

0
831
Историци

Историци от Великотърновския университет настояват за връщане на старото име Св. Никола на старопланинския връх Шипка. Според тях, възпетият от Вазов исторически връх никога не е променял името си. Той обаче се намира само на 1 километър от другия хълм „Шипка“, на който днес е изграден монументът, увековечаващ епопеята. Повече от 100 години върхът е носил името „Свети Никола“, след което през 50-те е прекръстен на „Столетов“, за да се стигне до 1977-ма година, когато го преименуват на „Шипка“. Така се стига до парадокса днес два исторически върха да носят името „Шипка“.

„Тогава никой не си е мислел и не знам защо не е казал, как ще справим с това неудобство, че два съседни върха, обвеяни със слава, имат едно и също име. И се случва това, което може да си представи всеки здравомислещ човек. С годините става така, че вторият връх „Шипка“, по-старият и по-ниският, където е бил командният пункт на ген. Столетов, е забравен, малко се посещава, а всичкият интерес отива към върха, бившия Свети Никола“, смята историкът проф. Петко Петков.

Той е един от хората, които най-много държат за възстановяване на историческата справедливост. Издал е „Книга за върховете Св. Никола и Шипка“, която беше представена в много градове от страната. Благодарение на нея идеята събра много поддръжници, които превърнаха кампанията в национална. За връщане на старото име обаче историците от Великотърновския университет са потърсили съдействие и от Светия синод.

„Дойде едно предложение да се обърнем към върховната духовна власт, с която аз имах друг повод да споделя идеята си преди няколко месеца на една конференция, така че Високопреосвещените митрополити, членове на Синода и негово Светейшество са запознати с идеята. И аз се надявам, че те ще намерят аргументи и основания да подкрепят тази идея пред държавния глава“, добави той.

Идеята за преименуването на върха има и противници, те твърдят, че обществото е свикнало с името и в момента не е наложително да бъде сменено. В отговор проф. Петков обяснява, че „Шипка“ няма как да изчезне като историческо понятие, защото в крайна сметка възпетият от Вазов връх ще продължи да носи същото име.