Италия и Германия разрешиха откриването на сметки в рубли за закупуване на руски газ

0

Германия и Италия са казали на компаниите си след обсъждания с ЕС, че могат да откриват сметки в рубли, за да продължат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите срещу Москва.

Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на два независими един от друг източника. На германските вносители на газ е било заявено от Берлин, че могат да откриват сметки в рубли, стига плащанията, които правят към „Газпромбанк“, да не са в руската валута.

Отбелязва се, че Германия, която е най-големият вносител на руски газ в региона, е действала по въпроса в тясна координация с ЕС.

Италианското правителство също е контактувало с Европейската комисия и е получило разяснения как да купува руски газ законно. Това е станало преди италианската енергийна компания „Ени“ (Eni S. p. A.) да съобщи, че е започнала процедура за откриване на две сметки, една в евро и една в рубли.

Ройтерс отбелязва, че Полша, България и Финландия са отказали да изпълнят искането на Москва вносителите да плащат за газа през сметки в рубли в „Газпромбанк“ и доставките им са били спрени.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук