Русия обяви победа в Мариупол

0

Силите на страната му са установили пълен контрол над металургичния комбинат в Мариупол, който беше последната твърдина на украинската съпротива в града. Това означава край на близо тримесечната обсада, превърнала голяма част от Мариупол в развалини и при която има опасения, че са загинали над 20 000 души. По-голямата част от предвоенното 400 000-но население на града избяга през последните седмици. Според руските власти от металургичния комплекс са изведени 2439 военни.

Киев се надява на размяна на военнопленници, за да прибере „героите от Мариупол“, както ги нарича. Москва обаче не е потвърдила подобни намерения, въпреки че президентът Владимир Путин заяви, че с украинските военни ще се отнасят в съответствие с международните норми.

В среднощното си обръщение, президентът Зеленски заяви, че се търсят варианти Русия да плати цената на войната в Украйна. Тай предложи многостранен договор, предвиждащ конфискация на активите на Русия в чужбина и прехвърлянето им в Украйна и други държави.

Засега няма потвърждение от Украйна, че Мариупол е паднал. Русия беше съсредоточила вниманието си върху Мариупол, защото превземането на града ще помогне за създаването на коридор между анексирания Кримски полуостров и проруските сепаратистки райони в Източна Украйна.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук