ИТН и БСП почти се разбраха

0
Пламен Николов и Христо Проданов, Снимка: БГНЕС

„Има такъв народ“ и БСП са постигнали разбирателство по редица важни въпроси за работата на бъдещото правителство с мандата на партията на Слави Трифонов. Това стана ясно след експертна среща между двете формации. В нея участва кандидатът за премиер Пламен Николов и депутати от левицата.

„Искам да изразя своето задоволство, че успяхме да постигнем сближаване по почти всички въпроси, които представляваха затруднение между нас. Постигнахме такова съгласие и предстои съвсем скоро да намерим политическите измерения как ще се случи това. Ще обмислим какъв ще бъде форматът, може да бъде и декларация“, заяви номинираният за министър-председател.

Днес ИТН трябва да върнат изпълнения мандат, яснота няма

Депутатът от БСП Христо Проданов пък коментира, че по време на разговорите е била обсъдена декларацията с приоритетите на ИТН.

„Там не бяха поставени някои бележки, които трябваше да бъдат доизяснени. Това беше целта на тази среща – да доизясним всички приоритети“, заяви той.

Според него голяма част от забележките били изчистени. Окончателното решение дали левицата ще подкрепи кабинета на ИТН ще се вземе от националния й съвет.

Кандидатът за правосъден министър на ИТН се отказа

От партията на Трифонов продължават да търсят подкрепа и в последните часове преди да връчат мандата с имена на министри на президента Румен Радев. В петък сутринта се появи неочаквана пречка – номинираният за правосъден министър Момчил Иванов се отказа от поста. На въпрос къде търсят нов кандидат Николов заяви: „Навсякъде“.

Дори БСП да подкрепи кабинета на ИТН това няма да е достатъчно за гласуване на правителството. Двете партии имат общо 99 гласа при нужно мнозинство от 121. ГЕРБ вече обявиха, че ще гласуват „против“. От останалите партии не са излезли с категорична позиция.

 

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили