ИТН предлага и хора с двойно гражданство да стават министри или депутати

0

61 депутати от „Има такъв народ“ са внесли в Народното събрание проект за промяна в Конституцията, според която отпада забраната за чуждо гражданство за кандидатите за народни представители. Те предлагат от чл. 65, ал. 1 от основния закон да бъде заличен изразът „няма чуждо гражданство“ и текстът да гласи следното: „За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който е навършил 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода“.

В мотивите депутатите от ИТН посочват, че изискването кандидатите за депутати да са само български граждани е било въведено в Конституцията без дебат при второто гласуване на проекта през 1991 г. и няма ясни мотиви защо се прави и защитата на кои интереси го налага.

Предложението е любопитно, тъй като именно от „Има такъв народ“ тръгна питането за двойното гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков, след като на 12 август депутатът Димитър Гърдев внесе въпрос към външния министър по темата в рамките на парламентарния контрол. По-късно Конституционния съд образува дело по искането на 55 депутати от ГЕРБ да обяви за противоконституционен указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство, като аргументът, с който народните представители от бившата управляваща партия атакуваха кабинета, е, че Петков има и канадско гражданство. Според Конституцията кандидатите за министри трябва да отговарят на изискванията за депутати.

зарядни станции за електромобили