Иван Гешев: Сумите, намерени при акцията срещу бизнеса на Ветко Арабаджиев, са потресаващи

0
46
Говорим за над 10 милиона кеш, такова нещо не помня в цялата си кариера, доколкото ми е известно и не се е случвало в новата история на България, коментира зам.-главният прокурор.

Към наказателна отговорност са привлечени 6 лица, 5 от тях за участие в организирана престъпна група, а шестото е с обвинение за пране на пари.
Това каза на брифинг в Специализираната прокуратура зам.-главният прокурор Иван Гешев за вчерашната акция в хотел „Маринела“ в София и хотел „Марица“ в Пловдив, цитиран от агенция „Фокус“. „На част от петте лица с обвинения за участие в организирана престъпна група са им повдигнати обвинения и за вторични престъпления-пране на пари и данъчни престъпления“, обясни той.

Междувременно от Виктория груп, чиято собственост са двата хотела, разпространиха съобщение във връзка със задържането на сина на Ветко Арабаджиев, Вълчо, в което напомнят, че действа презумпция за невинност и никой не може да вменява вина до произнасянето на съда.
В хода на претърсванията бяха намерени огромни суми пари, говорим за над 10 млн. лева кеш. Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки, съобщи още Иван Гешев за вчерашните акции в хотели в Пловдив и София.
„Такова нещо не помня в цялата си кариера. Доколкото ми е известно и не се е случвало в новата история на България“, коментира той. „Колегите са работили почти 24 часа. Наложи се спешно съдействие от БНБ през нощта за осигуряване на броячни машини“, посочи Иван Гешев. „Сумите са потресаващи. Трябва да отбележим, че според нас това не е цялата налична сума“, обясни той и уточни, че парите са намерени в домове, хотели, офиси и банки. „Последното претърсване приключи рано сутринта и беше иззет луксозен автопарк. Ще се провежда разследване в посока как са придобити тези коли. Оценката им грубо върви около 5-10 млн. лева“, заяви зам.- главният прокурор. „Не можеш да забраниш на никой да е богат, но като си купуваш коли, самолети и хотели – си плащай данъците“, каза още Гешев.
Вчера oколо 10 лица бяха задържани след акция на Специализираната прокуратура в офиси на фирми в хотел „Маринела“ в София и хотел „Марица“ в Пловдив. Акцията на Специализираната прокуратура продължи няколко часа, като процесуално-следствените действия са се провели и по други адреси. Протекли са множество претърсвания и изземвания на територията на различни адреси и МПС-та в и София, и в Пловдив. Част от задържаните са поставени лица на различни фирми, които не би следвало да имат нещо общо с лицето собственик на хотела и официалните негови фирми.
Източник: www.vevesti.bg