Иво Пазарджиев: Може би избързаха да ме обявят като окончателен водач на листата

0

Кандидатът за народен представител Иво Пазарджиев бе номиниран за водач на листата на ВМРО във Варна. Предложението предизвика множество реакции. Много от тях бяха одобрителни, но други бяха насочени към въпроса защо председател на Общинския съвет на Русе би оглавил листата на толкова силен район като Варна. Въпросителни имаше и около подкрепата на партията към някои направления, в които бе замесено името на кандидата в недобра светлина. Иво Пазарджиев говори пред ТВН.

Въпрос: Номиниран сте в листата на Варна. Какви резултати очаквате?

 

Иво Пазарджиев: Номинацията във Варна не е изненада, тъй като и на предишните избори бях кандидат за народен представител от там. Ръководството на ВМРО ми беше гласувало доверие да бъда кандидат за народен представител именно от морската ни столица, тъй като в град Варна бяха поставени определени задачи и цели, които ние трябваше да следваме. През тези 4 години аз неотлъчно съм бил до колегите във Варна и съм участвал в изграждането на една голяма част от структурите ни в морската ни столица. Благодаря на хората във Варна, които ме номинираха за кандидат за народен представител и за водач на листата там. Приемам го като висока оценка за съвместната ни работа през последните 4 години. Може би медиите избързаха да ме обявят като окончателен водач на листата, това беше само номинация и не съм очаквал и не очаквам всъщност аз да бъда водач на листата във Варна, тъй като това е знаков район, в който има тежки битки. Както виждате председатели на партии ще бъдат водачи на листата от там. Неслучайно мога да кажа, че бяха номинирани като кандидати за народни представители именно пак от Варна, пак от структурите от морската ни столица, както председателят на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов, така и евродепутати Андрей Слабаков и Ангел Джамбазки. Така че, ако някой от тях приеме номинацията, със сигурност някои от националните фигури би следвало да водят листата във Варна. Но отново казвам, че благодаря на хората във Варна, които застанаха зад моето име.

 

Въпрос: Няма как да не попитаме – защо Варна, а не Русе?

 

Иво Пазарджиев: Във Варна така се случи, както казах и на предходните избори, че бях кандидат за народен представител от там. Създадохме сериозни структури, разпознаваем съм за структурите в морската ни столица и е нормално да продължим тази работа. Русенската структура на ВМРО е една от най-силните в България, така че е нормално ние да подпомагаме и други структури в България.

 

Въпрос: А в случай, че спечелите място като народен представител, какво да очакваме от работата Ви там?

 

Иво Пазарджиев: В народното събрание със сигурност бих работил по много от темите на местното самоуправление и местната администрация тук, към което принадлежа към настоящия момент. Има нови теми, които трябва да бъдат развити като например Закона за планинското спасяване. Има и теми, които ВМРО развива в годините, по които трябва да продължим да работим. Една от тях е Законът за вероизповеданията, в който нашите народни представители направиха изключително разумни промени, за да започнат вероизповеданията да се финансират от българската държава, а не от чуждестранни държави или чуждестранни организации, което да буди съмнения в гражданите относно целта на това финансиране.

 

Въпрос: Казвате Законът за вероизповеданията, но тук, в Русе, миналата година имаше един проблем, в който една общност всъщност трябваше да напусне помещението си. Вашето име беше забъркано в тази ситуация. Можете ли да дадете разяснения?

 

Иво Пазарджиев: Тогава проблемът не беше въобще въпросната религиозна общност и хората, които членуват в нея. Доколкото помня, това бяха протестанти. Протестанството е една нормална религия, която е свързана изключително много с историята на България. Тогава проблемът беше по-скоро, че въпросната религиозна общност използваше помещението на пенсионерски клуб, което нямаха право да използват по този начин. Но именно с разумни промени в Законодателството, Законът за вероизповеданията трябва да се направи така, че въпросните религиозни общности да имат право на собствено помещение, а не да търсят варианти по втория начин и да влизат в някакви други помещения. Но, доколкото аз смятам, че въпросът с въпросното вероизповедане е изчистен – познавам една голяма част от хората, които са там. Не смятам, че може да става въпрос за някаква война спрямо тях и да се приема като религиозно гонение – по-скоро разумен подход и регламент как да се използват помещенията от тези общности.

 

Въпрос: И един последен въпрос – в случай, че Русе Ви изгуби като председател на Общинския съвет, какво ще се случи с него? Имате ли някаква идея или планове?

 

Иво Пазарджиев: Със сигурност е рано да се правят каквито и да е планове, ако аз евентуално бъда избран за народен представител и вляза в народното събрание и кой би бил следващият председател на Общинския съвет. Както жаргонно можем да кажем – рибата е още в морето, така че нека да не правим планове. Тепърва българските граждани трябва да се произнесат кой да бъде в парламента и какво да бъде мнозинството, което ще управлява държавата в следващите 4 години.