Избират новия български патриарх

0
Даряването на органи е акт на алтруизъм и обич

Днес, 30 юни е насрочен Патриаршеския избирателен събор с делегати от 15-те епархии на Българскта православна църква. 145 избиратели и членове на този Събор ще избират български патриарх измежду Врачанския митрополит Григорий, Видинският митрополит Данаил и Ловчанският митриполит Гавраил.

Според устава на Българската православна църква право на глас имат всички митрополити и епископи, по трима клирици и двама миряни от всяка епархия, като от Софийска представителите са десет. Освен това по един представител на Рилския, Троянския и Бачковския манастир, по двама представители на епархийските манастири и по един от духовните ни училища.

Очаква се името на новия патриарх да бъде обявено в 14:30 часа. След оповестяването на избора веднага следва процедурата по интронизация. Това е богослужебното последование, с което избраният патриарх в патриаршеската катедрала храм-паметника “Свети Александър Невски“ официално заема своята катедра. Катедра означава това седалище-престол, което е в патриаршеската катедрала. Интронизацията се предвижда в следобедните часове да се проведе в патриаршеската катедрала. Това е богослужебното последование, в което новият патриарх  ще получи знаците, инсигните на патриаршеското достойнство – патриаршеската корона, патриаршеската мантия, патриаршеския жезъл и така известното бяло патриаршеско було.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук