Памет: 53 години от гибелта на Гунди и Котков

0

Днес се навършват 53 години от гибелта на двама от най-великите български футболисти – Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков.

Легендарните футболисти загинаха на 30 юни 1971 г. в автомобилна катастрофа край Витиня.

За кариерата им е написано и казано всичко. Победите и попаденията с Левски, и с националния отбор ще се помнят завинаги. Те обаче бяха всенародни любимци, защото притежаваха невероятни човешки качества. Затова и бяха толкова обичани и останаха във футболната и обществена памет.

46 години от гибелтаПо това време те са съотборници и играят в столичния „Левски“. По време на катастрофата Гунди шофира любимата си бежова Alfa Romeo – Giulia GT с номер СА 9999. Най-вероятната причина е несъобразена скорост, заради която не спира на Т-образния разклон на пътя Ботевград-Витиня-София. Колата се блъска  в камион с ремарке, движещ се по посока София. Ударът е точно зад шофьорската врата на ЗИЛ-а, в резервоара. „Алфа Ромео“-то се запалва, а Аспарухов и Котков загиват.

Има няколко различни версии за катастрофата – от техническа неизправност на колата до преднамерено убийство на двамата най-известни български футболисти.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук