Избират Русенски митрополит измежду епископите Наум и Тихон

0

Това обяви протосингелът на Русенската митрополия архимандрит Виктор след проведения днес в Русе епархийски избирателен събор. 22-ма от 24-те епархийски избиратели са дали гласа си за Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум, 15 – за Тивериополски епископ Тихон.

Любопитна подробност е, че за бившия викарий на дядо Неофит, епископ Иаков не е гласувал нито един от епархийските избиратели. По 3 гласа са получили Величкият епископ Сионий и Драговитийският епископ Даниил, по два – Траянополският епископ Киприян и Главиницкият епископ Йоан, един глас е получил Браницкият епископ Григорий.

Съгласно устава на Българската православна църква, на заседанието си на 22 март Светият синод ще разгледа документацията от проведения избор и ще изслуша доклада на наместника на Русенска епархия Доростолски митрополит Амвросий. Ще се разгледат и евентуално постъпили жалби от участниците в избора. В случай, че Светия Синод счете избора за изряден, на 23 март в синодалния параклис ще се проведе каноничен избор, при който митрополитите ще изберат един от двамата епархийски избраници и ще го утвърдят окончателно за Русенски митрополит.

Епископ Наум е главен секретар на Св. Синод. Роден е през 1968 г. във Варна, светското му име е Наум Андонов Димитров. Подстриган е за монах през 1990 г. под духовното старчество на митрополит Кирил в манастира „Св. ап. Петър и Павел“ в село Златар. През 2004 г. е назначен за главен секретар на Светия Синод, а през 2007 г. е избран за председател на настоятелството на патриаршеския храм „Св. Ал. Невски“.

Тивериополският епископ Тихон (Христо Георгиев Иванов) е роден на 26 май 1945 г. в Щутгарт, Германия. Майка му е германка, а баща му е българин – оперен певец. Подстриган е за монах през 2000 г. През 2003 г. е ръкоположен за Тивериополски епископ. Председател е на Църковната община „Св. Кирил и Методий” в Рим в църквата „Св. Викентий и Анастасий”.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук