Изборите ще са на 4 април /ВИДЕО/

0
102

Парламентарните избори ще са на 4 април, обяви в четвъртък президентът Румен Радев. Освен насрочване на дата той поиска от управляващите множество промени в изборните правила като възможност да се гласува по пощата, за да могат българите в чужбина да подадат вота си. Той посочи, че в редица страни сънародниците ни ще „бъдат силно затруднени и дори в невъзможност да употребят конституционното си право на глас“.

Президентът обясни, че е насрочил изборите седмица след първата възможна дата на 28 март, за да може това време да се използва пълноценно за подготовка. Той подчерта, че освен в условията на пандемия на тези избори ще има и сериозна част машинен вот. Затова трябвало Централната избирателна комисия (ЦИК) да даде възможност на всички желаещи да участват в сертифицирането им, за да няма съмнения. Освен това държавният глава настоя ЦИК да осигури видеонаблюдение в секциите, за да се наблюдава броенето на бюлетините.

Радев заяви, че очаквал от всички институции, които досега гръмко са заявявали пълна готовност, да работят. Той посочи, че очаква нужните промени в законите да бъдат приети, след като председателката на парламента Цвета Караянчева го уверила, че това може да стане в рамките на седмица. Според него аргументът, че изборните правила не трябва да се променят в последния момент е несъстоятелен, защото управляващите са го правили много пъти, стига да имат интерес.

 

Датата е добра, но предлаганите промени – не. Това бе бързият отговор на ГЕРБ, които дадоха изявление веднага след държавния глава. Зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев обяви, че гласуването по пощата от чужбина няма как да се уреди толкова бързо. За да се случи това, обясни той, трябва да се преговаря с „трети страни“, т.е. извън ЕС. В момента на много места противоепидемичните мерки са толкова строги, че на хората не е позволено да напускат домовете си, обясни той.

„За нас тази дата е напълно приемлива, но с някои притеснения“, обобщи депутатът Тома Биков.

Той обясни, че исканите от Радев промени в изборните правила няма да бъдат внесени от ГЕРБ.

„Ако опозицията в лицето на БСП и ДПС реши да преразгледа публичната си позиция от последните дни, в която също настоява в изборното законодателство да не се правят фундаментални промени, нека да внесат промените на г-н Радев“, заяви Биков.