Няма виновни за смъртта на 15 души, загинали при взрива в Горни Лом

0

Няма виновни за смъртта на 15 души, загинали при взрива в завод „Миджур“ в Горни Лом през 2014 г. Това става ясно от решението на Софийския апелативен съд, с което в четвъртък е потвърдена присъдата на окръжния съд във Видин.

С нея бяха оправадани четиримата подсъдими – собственикът на предпритието Валери Митков, служителката по безопасност на труда Палма Иванова, бившият шеф на дирекция Контрол на общоопасните средства (КОС) в МВР Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова, някогашен секретар на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение.

Взривът в „Миджур“ възникна по време на утилизация на гръцки противопехотни мини. Впоследствие някои от работниците разказаха, че са работили при примитивни условия, а боеприпасите са удряни с чукове, за да се свалят взривателите им и така да се обезвредят.

Митков, чийто син Емил Митков също загина при взрива, бе обвинен, че като проектант не е изпълнил задълженията си и прокетирал неправилно избухналия цех С. Съдът обаче отхвърли обвиненията.

Бившият шеф на КОС Василев бе обвинен, че издал в нарушение на фирмата-собственик на завода разрешително да утилизират мини, без те да са описани в правилника за прилагане на закона за взривните материали, както и за това, че не е спазил процедурата за издаване на същото години по-късно.

Иванова отговаряше за това, че не е провеждала редовни инструктажи за безопасността на работниците. Бахчеванова пък обвиняема за това, че е подвела членовете на междуведомствената комисия, разрешила вноса на мините от Гърция. Тя също бе оправдана напълно. Решението на апелативния съд може да се обжалва.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили