Издирван за кражба на близо 8 млн. долара украинец задържан в Русе 

0
19-годишен младеж от Русе

Украински гражданин, издирван с червена бюлетина от Интерпол за участие в организирана престъпна група, присвоила близо 8 млн. долара, е бил задържан в Русе, съобщиха от Окръжния съд в града, където днес бе взета мярка за неотклонение на 38-годишния мъж. 

Д. Т. бил задържан на 19.11.2022 г. в 14 ч. при рутинна проверка на пътническия трафик на ГКПП „Дунав мост“. Митничарите са установили, че мъжът се издирва с червена бюлетина от Интерпол със заявител Интерпол гр. Минск, P Беларус, с цел арест и екстрадиция за извършено престъпление в Беларус и Кипър. 

Според беларуските служби, в периода 2011-2012 г. Д. Т. е участвал в организирана престъпна група, която незаконно е придобила лични и банкови данни на граждани на 84 държави, като тази информация е била използвана за извършване на 160 000 трансакции в онлайн търговски сайтове, при което са били извършени разплащания за 7 716 411,70 щ.д.  

Наред с това oт страна на властите в P Беларус се твърди, че са били направени общо 600 000 опита зa различни трансакции при пазаруване в oнлaйн магазини на обща стойност 26 000 000 щ.д. Тези опити не са довели дo причиняване на вреди и източване на суми от сметките на съответните картодържатели, тъй като търговските банки ca ycпeли дa блокират наредените преводи. 

Временното задържане под стража за максималния предвиден в Европейската конвенция за екстрадиция срок от 40 дни ще осигури участието на Д. Т. в производството по екстрадиция.  

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук