Изграждат 3 аварийно-спасителни центъра по Дунав, единият ще е в Русе

0
179
3 аварийно-спасителни центъра

Предвижда се изграждането на 3 аварийно-спасителни центъра по река Дунав, единият от които ще е в Русе.

Това стана ясно по време на среща между български и румънски институции за повишаване на транспортната безопасност в общия българо-румънски участък на река Дунав, която се проведе вчера в Русе. Другите два ще бъдат в Лом и в Турну Мъгуреле. Центровете ще бъдат изградени по проект „Повишаване на транспортната безопасност в общия българо-румънски участък на река Дунав, чрез подобряване реакцията при бедствени ситуации посредством трансгранично сътрудничество“. Освен това ще бъде изградена обща информационна система за реагиране при извънредни ситуации. Предвижда се и доставянето на многоцелеви плавателни средства за нуждите на компетентните органи от двете страни на реката, които са ангажирани в борбата с бедствия и аварии по Дунав.

По думите на Петър Киров, главен секретар на Изпълнителна агенция „Морска администрация“, най-често срещаната аварийна ситуация в българо-румънския участък на река Дунав през последните 10 години е засядането на кораби. Затова в края на 2020 г. или в началото на 2021 година ще бъдат закупени и доставени две нови несамоходни баржи. Те ще имат оборудване за аварийно-спасителна дейност – за борба с пожари, с разливи, ще има и помпи с висок дебит, предназначени за изпомпване на водата след пробив на корпус на плавателен съд. Двете баржи ще бъдат разположени в Русе и в Лом

Общата стойност на проекта е около 5,7 млн. евро, 85% от които са осигурени като безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз.