Изграждат нов мост до търновското село Шемшево

0
51
търновското село Шемшево

До търновското село Шемшево ще бъде изграден нов мост, на мястото на рухналия през есента.

Това стана ясно след заседание на Областната комисия нън Велико Търново за изпълнение на дейности и задачи, свързани с вземане на решения по целесъобразността на постъпили искания от общини за предоставяне на средства от републиканския бюджет чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Комисията разгледа и одобри искане за финансиране за моста над река Янтра между град Велико Търново и село Шемшево на стойност малко над 1 160 000 лв.

През пролетта рухна стогодишният мост, свързващ село Шемшево и Велико Търново и от тогава жителите на близките четири населени места са принудени да заобикалят през алтернативен маршрут, за да стигнат до града. В момента, за да стигнат до Велико Търново, хората от селата Шемшево, Леденик, Буковец и Пушево заобикалят през по-дълъг маршрут, а това се  отразява зле и финансово на пътуващите по тези линии. Натоварват се и мостовите съоръжения, по които са принудени да минават хората. Според експерти няма как съоръжението да бъде ремонтирано и ще се наложи да бъде изграден нов мост.

Искането за финансиране на моста е внесено от кмета на Община Велико Търново Даниел Панов и е получило  подкрепата от Областната комисия за предоставяне на целеви средства от републиканския бюджет за извършване на неотложни дейности за трайно възстановяване на обекта.

„Това е високо конструктивно съоръжение, 10 метра широк, 35-40 метра дълъг, по-висок ще бъде от настоящия мост. И целта е разраствайки се промишлената зона на град Велико Търново на запад от него да може да поема и други товари. Старият мост не можеше да издържа, той е конструктиран за каруци на времето, а не за такива тежки превозни средства, които минават от там“, обясни кметът на  с. Шемшево Кирил Ангелски.

Жителите на селата се надяват строителството на новия мост да започне час по-скоро. До края на този месец ще бъдат отпуснати средства и за пътя до Преображенския манастир, който е и единствената връзка между републиканския път Русе – Велико Търново.