Изкуствен интелект нареди кубчето на Рубик за по-малко от секунда

0
87
Изкуствен интелект нареди кубчето на Рубик за по-малко от секунда

Учени от университета в Калифорния създадоха базирана на невронни мрежи система за изкуствен интелект, която успя да нареди кубче на Рубик за по-малко от една секунда. Алгоритъмът DeepCubeA се е справил светкавично с триизмерния пъзел докато се е самообучавал, съобщава BBC.

Разполагал е с общо 10 млрд. различни комбинации. Целта била да ги разкодира и подреди с по-малко от 30 движения. Тестът е проведен успешно с 1000 комбинации. Докато редят кубчето, хората обикновено се справят с около 50 движения, а на изкуствения интелект са му били необходими средно по 28 движения.

Съществуват и други компютърни системи, които могат да нареждат пъзела на Рубик. Нито една от тях обаче не е базирана на невронна мрежа (принцип, който наподобява механизма на работа на човешкия мозък), както при DeepCubeA. В този случай системата сама трябва да научи техниките за взимане на решение, без да е предварително програмирана как се решава конкретната задача.

„Подреждането на кубчето на Рубик изисква работа със символи, математически изчисления и абстрактно мислене. Алгоритъм, който може да се справи с тази задача, се доближава до идеята за машина, която мисли, планира действията си и взима самостоятелни решения“, разяснява един от създателите ѝ проф. Пиере Балди.

Принципите на „машинното учене“ могат да бъдат приложени извън игрите и да послужат за решаване на реални проблеми.