Изкуствен интелект заменя бойните пилоти в близък бой

0
jet fighters

Американската агенция за перспективни военни разработки DARPA планира да замени бойните пилоти с изкуствен интелект.

При високи скорости в условия на големи натоварвания, пилотът в кабината на изтребителя е уязвим, поради своите физически и умствени ограничения, но все пак остава единственият успешен оператор на бойния самолет. Близкият бой обаче изисква максимална концентрация и реакции на пилота, което налага неговото автоматизиране чрез използване на самообучаващи се алгоритми.

DARPA стартира програма Air Combat Evolution (ACE, еволюция на въздушния бой), която цели да обучи изкуствения интелект за водене на въздушен бой в зоната на визуален контакт, съобщават от агенцията.

Съгласно програмата, пилотът ще извършва стратегическо, а не тактическо управление на боевете. По този начин той само ще издават команди на съпровождащите го безпилотни летателни апарати и ще ръководи битката, докато бойният автопилот на неговата машина ще се заеме с маневрите за поразяване на врага.

Въпреки огромния масив от входяща променлива информация, въздушният бой се подчинява на ограничен набор от правила, които са продиктувани от аеродинамиката и техническите характеристики на въздушните съдове. Според специалистите, това улеснява разработката на изкуствен интелект за водене на близък бой.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили