Река от боклук в Румъния

0
242

Проливните дъждове, които предизвикаха наводнения в Румъния, разкриха и недопустимо отношение към околната среда. Видео, публикувано във Фейсбук, показва река от боклук в община Мицети в окръг Арджеш. Гледката е потресаваща и шокира с количеството пластмасови отпадъци.

Румъния не е за пример в управлението на отпадъците. През 2013 г. само 5% от всички отпадъци са рециклирани, в сравнение със средния процент за Европейския съюз от 28%. Това означава, че по-голямата част от отпадъците в страната се озовават в сметищата – някои от тях са незаконни.

В проучване, публикувано през 2017 г., се установи, че от 50-те години на миналия век до 2015 г. са произведени повече от 8,3 млрд. тона пластмаса. Над 6,3 милиарда от тях са изхвърлени на сметища или в естествената околна среда, включително в океаните, където това е опустошително за дивата природа.

Учените по околна среда предупреждават, че ако глобалните тенденции продължат по същия начин, може да достигнем над 13 милиарда тона пластмасови отпадъци още през 2050 година.