Излъга ли Бойко Борисов за цената на предсрочните избори?

0
Снимка: БГНЕС

Още в изборната нощ на 4 април бившият премиер Бойко Борисов обяви, че нови избори биха стрували на държавата 100-150 млн. лв. Това бе и един от аргументите му против провеждането им – че бюджетът щял да се охарчи безсмислено.

Няколко седмици по-късно лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов направи собствена сметка и обяви, че Борисов лъже. Основният му аргумент бе, че за предсрочния вот няма да се наложи да се купуват нови машини, което бе най-големият разход на редовните избори – 36 млн. лв.

Слави Трифонов: Борисов лъже, изборите няма да струват 100 млн. лв.

„Изборите на 11 юли ще са значително по-евтини от тези на 4 април. Основното перо, което оскъпи отминалите избори е закупуването на машините за гласуване. Този огромен разход от 36 милиона лева няма да бъде повторен при следващите избори. Няма да бъде повторен!“, написа тогава той.

Преди дни Борисов коригира числата и намали малко малко цената.

„Колегата Трифонов се заял с мен, че изборите струват 150 милиона. Да, но при всички случаи са над 100 млн. лв.“, заяви той.

57,1 млн. лв. ще струват изборите на 11 юли

В понеделник служебното правителство обяви план-сметката за предстоящия вот. Според нея разходите по подготовката и провеждането ще са 57,1 млн. лв. Одобрени са и допълнителни средства в размер на 11,1 млн. лв. в случай, че епидемичната обстановка продължи по време на изборите. По думите на финансовия министър Асен Василев, ако епидемичната обстановка не продължи, тази сума няма да бъде необходима.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили