Изложба и научно кафене за Европейската нощ на учените

0
893
Националeн летен турнир по информатика

Началото на поредицата от инициативи ще бъде поставено на 25 септември сутринта с откриване на изложбата “От свещите до фотоволтаиците” и награждаване на призьорите в конкурса “Светлината в картини, образи и слово”. По-късно ще се организира и научно кафене “Светлината в науката и практиката” – с участието на проф. дфн Иван Лалов от Физическия факултет на Софийския университет. Със свои презентации ще се включат и преподаватели от Русенския университет, както и специалисти от практиката.

Висшето училище ще отвори и своите лаборатории за ученици от професионалните гимназии в града с открити уроци за приложението на светлината. В ранния следобед ще се състои второто издание на “Академия на скритите таланти”, в която преподаватели от университета ще разкрият неподозирани страни от личността на учения. Ще се организира и “Панаир на идеите”, където ще бъдат представени иновативни идеи и разработки на русенския клуб по предприемачество “Startup Factory”.

Кулминация на събитията в Европейската нощ на учените в Русенския университет е концертът “Светлинен калейдоскоп” с участието на Тереза Тодорова, Дивна Станчева и Валди Тотев.