Изложба „Стари балкански фотографии” в Русенския музей

0

Изложба „Стари балкански фотографии” – съвместен проект на българската Държавна агенция „Архиви” и Държавния архив на Република Северна Македония гостува на Регионален исторически музей – Русе. Тя обхваща историята на всекидневието, показано чрез снимки от архивните фондове в двете държави от края на XIX век до началото на 30-те години на XX век, представяйки тогавашното ежедневие – събития, персонажи, семейства, бит, градска и селска архитектура, стари и модерни за онова време занаяти, фолклор, традиции и обичаи, градски модерни за онова време костюми и народни носии, скотовъдци, търговци, но и индустриалци, бунтовници, армии, въоръжените конфликти и последствията от тях.

На 24 пана, като всяка една държава представя по 12 изложбени пана, са показани 108 фотографии. Автори на фотографиите са Иван и Димитър Карастоянови, Тома Хитров, Стоимен Сарафов, Димитър Кавра, Крум Савов, Димитър Френкев, Атанас Керетчиев – Даракуля, Иван Костов, братя Сотирови, Милтен Ковачев, Марко Марков, Л. Серафимов, Андрей Андреев, Теодор Матеев и др. Посетителите на изложбата „Стари балкански фотографии” могат да видят живота в края на 19-и и началото на 20-и век, какъв е битът и как са изглеждали населените места и знакови за различните градове сгради. В нея са включени фотографии от архивните фондове на българския Централен държавен архив в София и държавните архиви във Велико Търново, Габрово, Пловдив, Варна, Ямбол, Сливен, Смолян, Добрич, Хасково, Видин, Търговище, Русе, Сливен, Кърджали, Враца, Перник, Разград, Бургас и Плевен. А в паната, представени от Държавния архив на Северна Македония, са представени фотографии от Централното управление и клоновете Битоля, Велес, Скопие и Прилеп.

Изложбата може да бъде видяна в зала „Русе“ на Историческия музей от 24 октомври до 02 ноември. Официалното откриване ще се състои на 24октомври (понеделник) от 18:00 часа.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук