Изложба за търговията със застрашени от изчезване растения и животни в РИМ

0
89
повече от 200 ученици се включиха

Русенският музей подготвя мобилна изложба, свързана с търговията със застрашени от изчезване растения и животни, съобщават от там.

Изложбата ще се фокусира върху нерегламентираните форми на притежание на застрашени растителни и животински видове, създаващи предпоставки за тяхното изчезване. От Русенския музей припомнят, че миналата година Министерството на околната среда и водите е предоставило на културната институция три палта от кожа на защитени видове – видра и бенгалска котка, както и три чифта обувки от крокодилска кожа. Артикулите са били конфискувани.

Експозицията ще бъде допълнена и от артефакти от фондовете на музея, а образуваната тематична колекция ще визуализира разнообразни примери на посегателство върху изчезващи екземпляри от цял свят.

Осъществяването на проектната идея ще разгърне поредица от теми, свързани с изчезналите видове – динозаври, пещерни мечки, мамути, Великите географски открития, Пътят на подправките и монокултурите, значението на конвенцията CITES за регулиране на търговията с животни, българските видове, включени в нея, както и примери от застрашени видове от дивата флора и фауна.