Измамниците заменят телефоните със заплашителни бележки

0
106
Измамниците заменят телефоните със заплашителни бележки

Измамниците заменят телефоните със заплашителни бележки, поставени на входната врата, сигнализираха потърпевши.

Възрастни хора в различни квартали на Русе напоследък започнали да получават заплашителни бележки да оставят на определени места пари, иначе ще бъдат убити. При това трябвало да оставят парите „без да се оглеждат, защото са наблюдавани“. Бележките се получавали пред вратите, съпроводено с позвънявания първо на вратата на апартамента, а после – от входната врата на блока.

88-годишен мъж, живеещ в кв. „Възраждане“ намерил на вратата си неграмотно написаната на ръка бележка, на която пишело, че ако му е мил живота, трябва да остави под пейката пред блока, в който живее, увити във вестник, 2000 лв.

Подобни случаи през последните няколко дни е имало и в русенските квартали „Здравец“ и „Родина“.

Възможно е телефонният тормоз сега да се заменя с предварителна обработка чрез бележките. Това предполага, че хората ще бъдат държани продължително време в напрежение. Така предстоящото „обаждане от полицай“ ще ги вкара по-лесно в капана на измама, ако случаят не е замислено по-тежко криминално престъпление да речем от наркомани, каквито предположения също има.

От полицията за пореден път припомнят, че не търсят съдействие от гражданите за залавяне на телефонни измамници. Припомняме също така, че лекари не искат пари за операция на децата или роднините ни по телефона. И най-вече, припомняме – ако имате съмнения, че някой се опитва да ви измами, обадете се на 112!