Измерването на средна скорост заменя камерите на пътя?

0
1277
Измерването на средна скорост

МВР ще предложи измерването на средна скорост в определен пътен участък да замени камерите на пътя. Това каза в Пловдив главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

По думите му, водачите в България не спазват ограниченията за скоростта по пътищата, обикновено намаляват преди стационарните камери, тъй като се знаят. По-добър ще бъде ефектът при отсечка “средна скорост”, защото контролът ще бъде много по-голям, отколкото с камерата.

Промените са налагат, тъй като една от основните причини за тежките ПТП-та е завишената скорост, коментира главен комисар Иванов. Той допълни, че към момента вече има изградени две отсечки за измерване на средна скорост. Едната е на третия тунел на АМ “Люлин”, а втората е на пътя Пловдив – Карлово. В момент на разработка са други две отсечки – на пътя Русе-Бяла и в района на село Микре.

Този тип системи засичат момента на навлизане в контролирания участък и момента на излизане от него. Изчислява се средната скорост на автомобила и ако тя е над максимално разрешената – следва санкция. Няма никакво значение, с каква скорост ще се мине край камерата.

Въпрос на време е те да получат лиценз от българския институт по метрология за стандартизиране на измервателните уреди, уточни главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция “Национална полиция”. С лицензирането на камерите, всички заснети от тях нарушения ще бъдат безапелационно приемани като доказателство в съда