Изтича крайният срок за записване в гимназия

0
109
Четвъртък ще бъде неучебен ден

Днес изтича крайният срок за записване на учениците, приети в гимназия след третото класиране, напомнят от Министерството на науката и образованието.

Това е последното централизирано подреждане на седмокласниците. Учениците се записват с оригиналната си диплома за основно образование в училищата, в които са приети. Тези, които не го направят, ще загубят местата си. Те ще се прибавят към останалите незаети бройки след трите класирания за гимназиите.

Местата ще бъдат обявени на 1 август на страниците на регионалните управления на образованието по места. Попълването на тези свободни места ще става по график, определен от директора на всяко училище, но не по-късно от 10 септември.

Паралелките, за които няма достатъчно желаещи се закриват. За третото класиране в гимназиите бяха останали места и в някои от най- добрите училища в по-големите гладове в страната.

По-масово незаети бройки имаше в професионалните гимназии, както и в паралелки с професионален профил. Очаква се именно в тях да има свободни бройки и след третото класиране.