Изтича срока за 5 % отстъпка върху данъка

0

В 24 часа днес, 31 март, изтича крайният срок за ползването на 5 % отстъпка от данъка за довнасяне, заради подаването на ГДД по електронен път и за внасяне на дължимия налог.

Това напомнят от Националната агенция по приходите. От Териториалния офис в Русе уточняват, че до момента такава са получили 4 625 клиенти на офиса. 3 690 данъкоплатци са направили това с ПИК от НАП, а други 935 са използвали личен квалифициран електронен подпис. Общо те са 84 % от всичките 5 529 подадени до сега декларации в региона, което надхвърля с 4 на сто този показател за същия период на миналата година.

Очаква се още мнозина жители на Русенска област да се възползват от отстъпката, като подадат вече популярните и удобни предварително попълнени електронни декларации чрез сайта на НАП www.nap.bg. Условие за ползването на това данъчно облекчение е лицето да няма неплатени публични задължения.

При превод на пари към бюджета се попълва код за вид плащане – 11 00 00 „Данъци и други приходи за централния бюджет“. За внасяне на сумите може да се използва и виртуалния ПОС терминал на НАП, чрез сайта на Агенцията. Предварително попълнените данни от НАП са получени от справките, подадени от работодателите и самоосигуряващите се за платените от тях през миналата година заплати, хонорари и други доходи на физически лица. Това не отменя задължението на гражданите, които са получили тези доходи, да подадат със своя ПИК декларацията си по чл. 50 от ЗДДФЛ. Преди да потвърдят попълнената декларация, е необходимо потребителите да я прегледат внимателно, да я допълнят  с данни за други доходи, ако имат такива, да потвърдят  верността на декларираното със своя ПИК и пак с него да  изпратят декларацията по електронен път до НАП. Важно е гражданите спокойно и внимателно да следват указанията

Средното време за попълване на декларацията е около 10 минути. Видео инструкция за ползване на попълнената електронна данъчна декларация може да се види в YouTube канала на НАП на https://www.youtube.com/watch?v=qX8ePZs8To4.

От НАП съветват клиентите си да избягват лични посещения в офисите заради ситуацията, свързана с корона вируса,  като декларирането на доходите и внасянето на данъка могат да бъдат извършени изцяло по електронен път без такса. Допълнителна информация за декларирането на доходите за миналата година може да бъде получена на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цена според тарифите на съответния оператор.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили