Русенски ортопеди приложиха нов метод за лечение на тежка фрактурa

0

Русенски ортопеди за първи път в България приложиха нов метод за лечение на тежка фрактурa на коляното, който съкращава с месеци възстановителния процес за пациентите.

Това съобщиха от УМБАЛ „Канев“ в Русе. Новият метод за лечение на тежка фрактура в областта на коляното е приложен от доц. Йордан Андонов в Клиниката по ортопедия и травматология. Пациентката е 53-годишна жена, която е счупила коляното си при падане по стъпала, но имала и остеопороза.

Предизвикателството за лекарите е било, че раздробяването на костта е било силно изразено поради остеопорозата и то в трудната за достъп задна част на коляното. Това наложило не само да се намести фрактурата, но и да се извърши т. нар. „остеопластика“, която представлява присаждане на кост на мястото на счупването и фиксиране на наместването с иновативен имплант.

„Тоя метод позволява ранно раздвижване, не може да бъде сравнен с алтернативен, защото ако имаше по-лесен алтернативен, ние щяхме да го използваме, естествено. Целта е не самоцелно да си усложняваме оперативната дейност, а да постигнем достатъчна стабилност, за да може пациентът да се възползва от това“, поясни доц. Андонов и допълни, че пациентката вече е на домашно лечение в рехабилитационен процес.

Доц.д-р Йордан Андонов е ортопед травматолог в Университетска болница „Канев“ в Русе. През 2010 г. защитава докторантура в „Пирогов“, от миналата година е доцент в Русенския университет, факултет „Обществено здраве“. Специализирал е във Виена, има специализации и в клиники в Германия.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили