Извънредно! Гласуваме в неделя само с хартиени бюлетини!

0

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши на местния вот на 29 октомври и на евентуален втори тур гласуването да бъде само с хартиени бюлетини.

Предложението беше прието с 12 гласа „за“, а двама бяха „против“. Преди гласуването да се даде срок на Министерството на електронното управление до 22 ч. тази вечер, за да се получат документи относно удостоверяването на машините за гласуване. Това удостоверяване става от 3 институции.

В Централната избирателна комисия е било получено писмо от министъра на електронното управление. В него се посочва, че все още не е завършен процесът по сертифициране на устройствата за гласуване. Това е ключово изискване в Изборния кодекс.

По-рано днес се появиха обвинения към зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов, че е опитал да манипулира кода на софтуера на машините за гласуване. Затова повечето парламентарни сили се обявиха за вот само с хартия.

Стойнов снимал с телефона си генерирането на хеш кода, който е един от ключовете за защита на машините, и свалил информацията на флашка, посочи първи Тошко Йорданов от ИТН. Според партията на Слави Трифонов това доказва, че ПП вече са фалшифицирали избори и затова призоваха да не се гласува на машини. Костадин Костадинов от „Възраждане“ също се обяви срещу вота с машина, а Делян Пеевски от ДПС дори предложи, ако техниката не бъде отменена, изборите да бъдат отложени. Лидерката на БСП Корнелия Нинова обаче се обяви срещу идеята за промяна на датата 29 октомври и призова да се изчака решението на ЦИК.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук