Кабелни оператори обвиниха Явор Колев в лъжа, министърът го защити

0
Явор Колев
Снимка: Прокуратура РБ

Поведението на началника на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Явор Колев не подхожда на служител на МВР. Такова мнение изразиха в свое становище от Националното сдружение на кабелните оператори „Клуб 2000“ по повод предприетите действия на полицията през последните дни спрямо кабелното пиратство.

Те са категорични, че Колев разпространява невярна информация в медиите, манипулирайки общественото мнение, и по този начин уронва престижа на службата си. От НСКО посочват и че според тях „Терапро“ са ръководители в сянка на Явор Колев и именно те му подават невярната информация.

Браншовата организация отрича данните, представени от началника на ГДБОП, че петте унищожени при акцията кабелни оператори са нанесли вреди за над 10 милиона лева на тримата жалбоподатели БТВ, Нова и HBO. От НСКО категорично отхвърлят и твърдението за установени 60 незаконно разпространявани телевизионни програми от тези оператори.

От сдружението квалифицират като „нагла инсинуация“ думите на Колев, че интернетът не е бил прекъсван. Те напомнят, че десетки хиляди хора от Бургас до Петрич са били свидетели на точно обратното.

Вътрешният министър Младен Маринов обаче не смята, че има основания Явор Колев да подава оставка заради акцията.

„Смятам, че господин Колев е достатъчно добър професионалист и това, което прави, е да спазва закона и да се бори с пиратството и всички незаконни дейности, касаещи интелектуалната собственост“, каза Младен Маринов в отговор на журналистически въпрос.