Ретро автомобили и мотоциклети изпълват Русе

0
Ретро автомобили и мотоциклети

Петото издание на парада на ретро автомобили и мотоциклети ще се проведе в Русе в събота, 22 юни, съобщиха организаторите от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ и Авто-мото клуб „РУСЧУКЪ“.

До момента участие са заявили над 60  автомобили и мотоциклети от Русе, Бургас, Варна, София, Хасково, Стара Загора, Сливен, Разград, Кубрат и от Румъния. Регистрация на участници ще има и в деня на събитието.

Автомобилите, които ще могат да се видят на парада са от почти всички по-известни марки и някои ще бъдат показани за първи път в Русе. Регистрираните за участие ретро возила са създадени в периода между 1920 -1989 година.

Програмата предвижда сборният пункт на участниците да е паркинга на магазин „Кауфланд” в кв. „Дружба”.  В часовете между 12 ч. и 12:30 часа ретро автомобилите  ще дефилират по централните улици на Русе. В маршрута са включени трасе на Писта Русе – бул. „Христо Ботев“ – бул. „Цар Освободител“ – бул. „Съединение“ – ул. „Майор Атанас Узунов“ – ул. Александровска.  След това колите и мотоциклетите ще се установят на ул. „Александровска“ в участъка между Паметника на съветския войн и пресечката с ул. „Майор Атанас Узунов“, където от 13 часа официално ще бъде даден старт на събитието. Любителите на класическите возила ще имат възможност да разгледат и да се снимат с уникалните коли.

Предвиден е конкурс с десетки награди, сред които

Награда на Кмета на Община Русе

Награда на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“

Награда на Авто –мото клуб „РУСЧУКЪ“

Награда на публиката

Награди на фирмите-партньори и  много други

Победителите ще бъдат определени от жури, в което ще влязат експерти в областта на автомобилизма .Чрез жребий ще бъде определен победител сред зрителите, който ще има възможност да се повози в автомобила или мотоциклета фаворит на публиката.

Част от съпътстващата програма на тазгодишния Парад на ретро автомобили  ще бъде постерна изложба и модно ревю на тема „Модата през годините в Русе“. Изложбата ще представя хронологично промените в облеклото на русенци в периода 1920 до 1989 г. Проучването беше направено от ученици от Професионалната гимназия по облекло „Недка Ив. Лазарова“, които сами конструираха и изработиха моделите, които ще представят на модно дефиле. Инициативата е етап от проекта „Истории по действителни случаи“, който се реализира от ПГО „Недка Ив. Лазарова“ по програма „Знание и растеж“, осъществявана от Фондация „Русе-град на свободния дух“, с подкрепата на Фондация „Еконт“.

За доброто настроение на участниците и гостите ще се погрижи  русенската група „Апропо“.

По повод предстоящото събитие организаторите отправят молба водачите на моторни превозни средства да бъдат толерантни и да осигурят безпрепятствено преминаване на дефилето по русенските улици.