„Живи статуи“ превземат площадите в Русе

0
„Живи статуи“

„Живи статуи“ ще превземат два от най-посещаваните русенски площади – „Свобода“ и „Ал. Батенберг“, съобщи директорът на Русенския театър Орлин Дяков.

Това ще стане в рамките на поредното издание на Международния фестивал на живите статуи, който ще се проведе от 20 до 23 юни включително в Русе. В два от дните – на 20 и 23 юни, фестивалът ще бъде на площад „Свобода“, а на 21 и 22 юни – на площад „Батенберг“, пред сградата на Регионалния исторически музей.

В четиридневната програма ще се включат 24 актьори от румънския театър „Маска“ в Букурещ, които ще представят новия си проект „Историята на танца“ чрез 12 мини спектакъла, както и артисти от Португалия, Украйна, Франция и България, обединени в международния проект „Living Statues Project“. Те ще представят спектакъла „Аз, ти и другите“ – композиция от живи статуи с много силен визуален ефект, които разиграват ситуации от ежедневието.

Фестивалът ще бъде закрит със средновековния огнен спектакъл „Пробуждане“ на уличните артисти от българското огнено трио „Палячи“.

Ще бъде подредена и ретроспективна изложба с фотографии, видеоматериали и плакати от гостуването през последните четири години на „Живите статуи“ в Русе.

„Живи статуи“ е идеална форма на общение между изкуство и публика, защото няма никаква комерсиалност“, подчерта Орлин Дяков.