Кабинетът: Уж експертен, но повече политически

0

Това подсказват сигналите от „Позитано“ 20, резултат от провежданите консултации и совалки.

В публичното пространство се говори за няколко имена, които БСП вероятно ще предложи за състав на правителството. Като евентуален вицепремиер и министър без портфейл с ресори социална политика и икономика се спряга Янаки Стоилов, който оглавяваше червената листа в Русе. За министър на икономиката се спряга Петър Кънев – собственик на печатница „Демакс“ и член на Висшия съвет на БСП. За министър на енергетиката се чува името на Петър Курумбашев. Външното ведомство може да бъде поето от Ивайло Калфин. Говори се, че за Министерство на отбраната се готви Ангел Найденов. Без да отричаме професионалните им качества, на обществото те са познати основно като партийни функционери.

Че кабинетът ще бъде преди всичко политически подсказва и това, че с кадруването основно се занимава лидерът на партията Сергей Станишев, а не номинираният за премиер Пламен Орешарски. В прав текст от екрана на една от телевизиите с национално разпространение, директорът на болница „Шейново“ д-р Таня Андреева обяви, че е била поканена за министър на здравеопазването лично от лидера на социалистите.

По-възрастните вероятно си спомнят филма на Дино ди Лаурентис „Рим на аристократите“. Великолепен филм с много поучителен финал. След як купон на яхта навътре в морето, пияните и надрусани римски аристократи и аристократки решиха да се изкъпят. И наскачаха всички в морето, и заплуваха най-весело. Само дето последният скочил беше забравил да спусне стълбата. Малък пропуск, но с фатални последствия. Защото, като се разбра за стълбата, почна паниката и цветът на римската аристокрация се издави по най-безславен начин…

Поуките от филма са две. Първо, че хедонизмът, самовлюбеността и липсата на връзка с реалността рано или късно водят до катастрофа. И второ, че конкретният повод за случването на катастрофата може да се окаже обидно незначителен.

Така и с бъдещия коалиционен, пардон, експертен кабинет. Дано не забрави да спусне стълбата…

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук