Кабинетът се засили да събаря „подпорната стена“ на Алепу (видео)

0
Снимка: БГНЕС

Дирекцията за строителен контрол (ДНСК) ще възложи изготвяне на проекти за рекултивация на плажа в местността Алепу край Бургас, съобщи правителствената пресслужба. Целта недовършеният хотелски комплекс там да бъде разрушен, а теренът рекултивиран. Има постановено окончателно съдебно решение, че разрешението за строеж е незаконно, твърдят от правителството.

Бетонът обаче няма да бъде изцяло премахнат, тъй като теренът се нуждае от укрепване. Ще бъде запазена само тази част от недовършения строеж.

Действията ще бъдат възложени на фирмата-изпълнител. Ако дружеството откаже, ще се премине към принудително изпълнение, като парите за това ще бъдат търсени от строителя.

Скандалът с Алепу избухна преди две години. Тогава се разбра, че на все още незастроения плаж се излива бетон. Собственикът обяви, че това не е хотелски комплекс, а подпорна стена. Проектът обаче предвижда именно построяване на хотел след укрепване на терена.

В казуса се намеси админстративната прокуратура, която атакува издаването на строителното разрешение пред съда. На две инстанции то бе обявено за нищожно. В проекта участваше архитект Ангел Захариев, съпруг на бившата външна министърка от ГЕРБ Екатерина Захариева.